Индийският министър-председател Нарендра Моди откри хиндуистки храм, който заменя джамията "Бабри" от 16-и век, която е разрушена от индуистите през 1992 г. Събарянето ѝ предизвика бунтове в цялата страна, при които загинаха близо 2 000 души. Новото място за поклонение и молитва е старо предизборно обещание на управляващата партия "Бхаратия Джаната", предава BBC.

На събитието в Айодхя присъстваха хиляди гости, сред които филмови звезди и най-добрите състезатели по крикет. Но някои индуисти и по-голямата част от опозицията го бойкотираха, заявявайки, че Моди използва събитието за политическа изгода.

През следващите няколко месеца в Индия предстоят общи избори и политическите съперници на Моди твърдят, че управляващата партия "Бхаратия Джаната" се стреми да спечели гласове от храма в страна, в която 80 % от населението са хиндуисти.

Критиците също така обвиниха правителството, че реагира прекалено остро на това, което по същество е религиозен празник в страна, която - съгласно конституцията си е светска.

Построяването на храма струва 217 млн. долара и администрацията твърди, че е финансирано с частни дарения. Церемонията, която се излъчваше на живо по телевизията, показва как Моди изпълнява религиозни ритуали заедно със хиндуистки свещеници и Мохан Бхагват, ръководител на "Раштрийа Сваямсевак Санг", идеологическият извор на хиндуистките националистически партии.

Открит е само първият етаж на храма, а останалата част от строежа трябва да бъде завършена до края на годината.

Церемонията, наречена "Пран Пратишха", което в груб превод от санскрит означава "установяване на жизнената сила", продължи около час.

Индусите вярват, че пеенето на мантри и набор от ритуали, изпълнявани около огън, ще вдъхнат свещен живот на статуята на идола или изображението на божеството.

Храмът представлява десетилетния ангажимент на хиндуистките националисти да изградят светилище на бог Рама в Айодхя - град, който по този начин получава голяма промяна и ще се превърне в дестинация за поклонници и туристи от цял свят. Много индуисти вярват, че Айодхя е родното място на Рама, а джамията "Бабри" е построена от мюсюлманските нашественици върху руините на храма на Рама точно на мястото, където се е родил индуисткият бог.