След снощната атака в Брюксел, при която двама граждани на Швеция бяха убити, а трети ранен, футболните гости от скандинавската страна на стадиона "Крал Бодуен“ са свалили жълтите си фланелки "от страх“ да не се превърнат в мишена на нападение, съобщава вестник Dagens Nyheter.

"Символът на Швеция се възприе като опасност“, подчертава изданието. "За един терорист историята на играчите и феновете няма значение. За един терорист националният отбор е само символ на едно нещо: държавата. Когато привържениците носят фланелките си, в нездравословната логика на терористите те са представители на страната, която трябва да бъде наказана. Хората трябва да бъдат убити. В този случай това беше доказателство, че свободата на словото, която позволява на хората да изгарят свещените писания в Швеция, може да ограничи свободата и начина на пребиваване на шведите в чужбина“, обобщава вестникът.

Белгийски кореспондент на Svenska Dagbladet на свой ред докладва, че "шведите, които живеят в Брюксел, премахват националните знамена от прозорците си“.