Сателитни снимки от 31 октомври показват, че руските сили са прехвърлили 21 хеликоптера Ка-52 и Ми-8 в авиобаза в град Таганрог, предава УНИАН, като се позовава на анализ на военни експерти.

Подчертава се, че в Таганрог са изпратени хеликоптерите, които руснаците бяха базирали на летището в контролирания от тях град Бердянск преди атаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от 17 октомври, в която за първи път военните на Киев използваха ракетите ATACMS. Машините са били прехвърлени в Таганрог около 29 октомври, т.е. по-малко от две седмици след ударите.

"Последните изображения на руската въздушна база в Таганрог показват няколко хеликоптера и големи самолети, заедно с превозни средства и оборудване. Базата е една от няколкото, използвани от руски самолети, които летят над Украйна“, пише военният анализатор Брейди Африк.

Defense-ua.com отбелязва, че по-рано базата в Таганрок е била използвана като платформа за Су-25СМ3. В същото време изданието отбелязва, че все още не е установено дали хеликоптерите са били транспортирани до там с наземен транспорт поради повреда или са достигнали на собствен ход.

"Ако приемем, че руските окупатори са преместили в Таганрог точно онези превозни средства, които са запазили боеспособност, и помислим в географски измерения, тогава се оказва, че руснаците просто са преместили ударни хеликоптери за евентуална подкрепа на войските си в други направления на фронта“, обобщава изданието.

Анализатори отбелязват, че разстоянието до фронтовата линия от Таганрог  е 130 км, а от Бердянск до фронтовата линия в посока Запорожие - 120 км. При все това декларираният обхват на полета на Ка-52 е до 480 км.

В същото време изданието предполага, че руснаците искат да използват Таганрог не само като нова площадка за излитане на щурмови хеликоптери, но и като своеобразна "трансферна точка“ за ремонт на единиците от армейската авиация в случай на нови атаки с ATACMS. Това предположение се основава на факта, че в Таганрог има завод за ремонт на самолети.