Сегашното правителство на Австрия не е готово да даде съгласието си за присъединяването на Украйна към ЕС при настоящите условия. Това съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер по време на сесия за въпроси и отговори на членове на Европейския парламент, пише УНИАН.

По думите му, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не се е интересувала от мнението му относно перспективите за европейска интеграция на Украйна, преди да обяви публично перспективата за преговори за присъединяване на Украйна към ЕС.

Нехамер увери, че Австрия няма да се съгласи на преговори за присъединяване на Украйна при сегашните условия. Според него не трябва да има предпочитания към Киев по този въпрос, особено на фона на евроинтеграционните стремежи на Босна и Херцеговина.

В същото време Нехамер подчерта, че Австрия не е противник на присъединяването на Украйна към ЕС, а напротив, вижда този процес като "двигател“ за реформи в съответните страни. Според него на Украйна и Молдова трябва да се предложи перспектива за присъединяване "в знак на солидарност“. Но канцлерът беше категорично против "ускорената процедура“ за тези две държави.

Също така по време на същата поредица от въпроси Нехамер опроверга твърденията, че европейските санкции срещу Русия вредят само на самата Европа и че Русия успешно ги заобикаля чрез Азия. Австрийският канцлер подчерта, че санкциите са ефективни в сферата на високите технологии и оръжейните доставки.

"Важно е да се заеме позиция срещу Русия не само в духа на солидарност с Украйна, но особено за сигурността на самата Австрия“, посочи Нехамер.

Канцлерът също така подчерта, че Австрия ще продължи да подкрепя Украйна до степен, която не нарушава военния неутралитет на страната му. По-конкретно, Виена се фокусира предимно върху финансовата помощ, за да запази "цялата държава“ Украйна.