Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна на полското летище Жешов близо до границата с Украйна. Там той ще обсъди военното сътрудничество с полския си колега Мариуш Блашчак, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната във Варшава в социалната мрежа Х.

"Срещата между министър Блашчак и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин се провежда в Жешов. Темата на техния разговор е двустранното военно сътрудничество и ситуацията със сигурността в региона", се казва в изявлението.

Полското министерство на отбраната също отбеляза, че Варшава "е била и остава ключов съюзник на САЩ“ и като потвърждение посочи присъствието на американски войски в Полша. "Летището в Жешов е символично място благодарение на сътрудничеството на полската и американската армия и е стратегически важно по отношение на подпомагането на Украйна в борбата срещу руската инвазия. По-голямата част от подкрепата, идваща от Полша и по-специално от САЩ, е изпратена от тук“, допълват в текста.

Министърът на отбраната на САЩ посети Киев на 20 ноември, където се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на отбраната на страната Рустем Умеров. По-Пентагонът обяви отпускането на нов пакет помощ за Киев на стойност 100 милиона долара.