Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан се надява да постигне напредък в подобряването на нестабилните връзки на Анкара с Европейския съюз. В четвъртък (29 август), за първи път от пет години насам, той участва в среща на министрите на ЕС в Брюксел, е съобщил източник от неговото министерство пред Reuters.

От две десетилетия Турция се опитва да се присъедини към блока, но усилията ѝ са замразени поради опасенията на ЕС за спазването на човешките права, както и заради политическите спорове в Източното Средиземноморие и Кипър.

В същото време блокът зависи от помощта на членката на НАТО Турция, особено по въпросите на миграцията.

През 2019 г. напрежението между Гърция и Турция, които са членки на ЕС, доведе до това, че Брюксел заплаши със санкции срещу Анкара и прекъсна някои канали за диалог. От 2021 г. насам връзките се подобриха, като разговорите на високо равнище бяха възобновени.

Анкара възприема поканата на ЕС към външния министър Хакан Фидан като усилие за търсене на диалог, е заявил източникът от външното министерство. Задълбочаването на връзките "с разбирането, че Турция е страна кандидатка" би било от полза и за двете страни, е добавил източникът.

Фидан ще предаде очакванията на Турция, че "трябва да се прояви необходимата воля и да се предприемат конкретни стъпки" за укрепване на връзките, е посочил източникът.

На срещата ще бъдат обсъдени визите и модернизирането на митническия съюз между ЕС и Турция, е добавил източникът. Анкара призовава за започването на тези разговори от месеци, но напредъкът е малък.

Фидан ще се срещне с Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел и с комисаря по разширяването Оливер Вархеи, е заявил източникът, като е добавил, че Фидан ще повтори позицията на Турция относно Кипър.

Анкара и нейните съюзници отцепници кипърски турци на острова се стремят към двудържавно решение на десетилетния проблем, но ЕС, Гърция и международно признатата кипърска гръцка администрация, член на ЕС, отхвърлят това предложение.

Преди срещите външният министър на Кипър Константинос Комбос заяви, че очаква "откровени и открити“ разговори с Анкара по спорните въпроси и начините за постигане на напредък.

Министърът на външните работи на Гърция Георгиус Герапетритис заяви пред Фидан в Брюксел за необходимостта от възобновяване на диалога за Кипър в рамките на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, като се използва възможността, създадена от подобряването на турско-гръцките връзки, съобщи служител на гръцкото външно министерство.

Служителят цитира Герапетритис да заявява, че макар Атина да подкрепя европейските перспективи на Турция, "суверенитетът и правата на всички държави членки, както и Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС трябва да бъдат зачитани".