След 16 месеца в албански затвор Фреди Белери е освободен предсрочно. Молбата му, която беше отлагана три пъти, беше одобрена в понеделник, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Белери, член на етническото гръцко малцинство в Албания и новоизбран член на Европейския парламент от управляващата в Атина партия "Нова демокрация“, поиска предсрочно освобождаване на основание, че е излежал повече от две трети от присъдата си и е демонстрирал добро поведение по време на престоя си в затвора.

Единственото условие за предсрочното му освобождаване е той да поддържа редовна телефонна връзка с местното полицейско управление.

Ако молбата му бе отхвърлена, Белери щеше да бъде освободен на 14 октомври, когато трябваше официално да изтече присъдата му.

Избран миналата година за кмет на Химаре в Южна Албания, Белери бе арестуван само два дни след изборите за купуване на гласове и осъден на две години затвор. Неговият случай оказа значително влияние върху отношенията между Гърция и Албания.