Сорби и венди, живеещи в Германия, ще съдят германското правителство в международен съд заради нежеланието да ги признае за коренно население, съобщава Der Tagesspiegel. Те се решиха на такава стъпка, след като Берлин и земските власти пренебрегнаха поставения от тях ултиматум. "Ситуацията е трагична“, казва членът на сорбския парламент, "Сръбски сейм“ – "Нашата култура е в опасност“.

Преди три месеца самопровъзгласилият се сорбски парламент "Сръбски сейм“ отправи ултиматум към федералното правителство на Германия, както и към провинциалните власти на Бранденбург и Саксония, с искане до 23 юни сорбите и вендите да бъдат признати за коренно население. , 2023 г. В същото време Сеймът поиска извинение от Берлин за "отричането, че сорбите и вендите са коренни народи, както и за недемократичното и неуместно отношение към първия им свободно избран парламент“.

Но в германската столица, Потсдам и Дрезден не реагираха по никакъв начин на поставените условия. "Без коментар“, заявиха от Министерството на културата на Бранденбург, което отговаря за подобни въпроси. Може би властите смятат, че група от 60 000 души от славянски произход, които живеят на територията на Бранденбург и Саксония, може да се нарече национално малцинство, но не и коренно население.

Съществуват и съмнения, че самопровъзгласилият се парламент "Сръбски сейм" има право да говори от името на всички или дори на повечето сорби и венди, отбелязва германското издание. Критиците казват, че не е имало правни основания за провеждане на избори. Освен това в тях са участвали едва 900 души.

Сега, след като германското правителство пренебрегна ултиматума, "Сръбският сейм“ ще го съди в международен съд. Това заявиха нейни представители на пресконференция в Берлин. В същото време те отново поискаха федералните власти и властите на Бранденбург и Саксония да започнат преговори с тях. Хайко Козел, член на сорбския парламент, заяви, че "ситуацията е трагична“: "Нашата култура е в опасност. Сорбският език е включен в Хартата на ООН като застрашен. Ако бъдем признати за коренно население, ще имаме право на подкрепа и няма да е необходимо да молим за нея, както сме правили досега“.