Близкият Изток е на ръба на тотална война от почти година, но сега настъпи най-опасният момент. Операциите на Израелските отбранителни сили в Ивицата Газа, Йемен и Ливан показват, че дълго поддържаното сдържане е ерозирано. Иран обеща "силен отговор“ на израелските атаки срещу съюзниците му в региона, но Техеран изглежда е преценил зле рисковете, които неговият върл враг е готов да поеме, коментира британският телевизионен канал Sky News.

В Техеран сега въпросът е дали ядрените съоръжения на страната няма да се окажат следващата мишена в списъка на израелската армия.

Негласните правила, които в миналото възпираха Израел да атакува директно Иран, бяха нарушени след убийството на лидера на "Хизбула“ в Ливан, елиминирането на голяма част от ръководството на ХАМАС в Ивицата Газа и мащабните въздушни удари срещу цели на хутите в Йемен.

Скоростта и интензивността на събитията правят невъзможно да се предвиди какво ще се случи по-нататък. Приоритетът на Иран обаче ще бъде да се опита да възстанови сдържането - но може вече да е твърде късно.

Действията на Израел са насочени към постигане на фундаментална промяна в баланса на силите в регион, където "остът на съпротивата“ на Техеран – въоръжени групировки, финансирани, оборудвани и обучени от Иран и съобразени с неговите интереси – се превърна в изключително мощна сила.

Матю Савил, директор в Кралския институт на обединените служби за отбранителни изследвания, кавза, че Иран има репутацията на калибриращ операциите си, за да избегне ескалация в директна война с Израел.

"Но те изглежда са много погрешно изчислили какъв риск са готови да поемат израелците – и в частност Нетаняху – след 7 октомври, предвид шока, който Израел причини, и нивото на заплаха, което създаде“, казва той.

"Т.нар. ос на съпротива е предназначена да възпира атаките срещу Иран, но Иран вероятно няма да рискува да започне пряка война в интерес на своите партньори“, уверен е анализаторът.