Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) одобри нова, подходяща за възрастта формула за ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech за употреба при деца на възраст от 5 до 11 години, предава телевизионният канал Sky News.

Отбелязва се, че одобрението е дадено след внимателен анализ на данните за безопасност, които показват ползите от ваксината над потенциалните рискове в тази възрастова група.

"Заключихме, че ваксината Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 е безопасна и ефективна за деца на възраст между 5-11 години, без никакви опасения за безопасността“, каза изпълнителният директор на MHRA Джун Рейн.

Агенцията добави, че одобрението се отнася до препарат, специално направен за деца на възраст 5-11 години и прилагано в по-ниска доза от тази, използвана от хора на възраст 12 години и повече (10 микрограма срещу 30 микрограма). Както при други възрастови групи, ваксината ще се прилага чрез две инжекции. Окончателната препоръка за интервала на дозиране ще трябва да бъде направена от Съвместния комитет по ваксини и имунизации (JCVI).

Превод и редакция: Тереза Герова