Британските и американските сили изглежда се подготвят да нанесат удар по подкрепяна от Иран групировка в Йемен, след като бунтовниците пренебрегнаха предупреждението да спрат да нападат кораби в Червено море, предаде Sky News.

Грант Шапс, министър на отбраната на Обединеното кралство, обвини Иран в намеса и заяви, че "стига толкова" в ескалиращата криза, която може да разпали по-широк конфликт в Близкия изток.

Нараства и загрижеността за глобалното икономическо въздействие на прекъсването на корабоплаването през жизненоважното Червено море, тъй като корабите предпочитат да се отклоняват, което повишава разходите за търговия и може да доведе до повишаване на инфлацията.

Военен кораб на Кралските военноморски сили свали седем безпилотни самолета през нощта срещу вторник в рамките на операция с американски военноморски кораби и самолети за отблъскване на най-мащабната до момента безпилотна и ракетна атака на хутите.

Междувременно на 11 януари сутринта край бреговете на Оман на борда на петролен танкер са се качили "въоръжени неоторизирани лица" с военни униформи и маски.

Ситуацията остава неясна, но подозренията веднага са паднали върху Иран, тъй като плавателният съд някога е участвал в спор с Министерството на правосъдието на САЩ, при който са били конфискувани един милион барела ирански суров петрол, допълва британската медия.