"Украйна е използвала британски крилати ракети, за да удари руски военен щаб в окупирания град Луганск в източната част на страната. Това е  военен заявил източник пред британската агенция Sky News.

Ракетите Storm Shadow, изстреляни от украински самолети, са ударили командната база на руските сухопътни войски в събота (14 април) в това, което източникът е описал като "тежък удар" за руските въоръжени сили.

Загубата на щаба ще повлияе на способността на Русия да командва силите си в околния регион Луганск, според източника, който е споделил информацията при условие за анонимност.

"Ударите по руските военни командни възли създават объркване сред руските сухопътни сили", е допълнил той

Руската военна култура разчита на микроуправление и централизирано командване, което означава, че премахването на щаб като този може да парализира вземането на военни решения за следващия месец", пише медията.

Украинската операция също разкрива ограничеността на руската противовъздушна отбрана, според източникът.

"Унищожаването на този щаб ще бъде тежък удар за руската армия и показва, че Украйна все още запазва способността да атакува руските военни навсякъде, където оперира", е заявил военният източник на британската медия.

Централата е в индустриален комплекс в южен централен Луганск.

"Украинските отбранителни сили успешно поразиха контролния пункт на групировката войски "Център" във временно окупирания Луганск. Успешната операция е извършена от украински пилоти на 13 април". Това е съобщил в Telegram командващият ВВС на ВСУ генерал-лейтенант Микола Олешчук на 14 април.

"Издържайки на паузата, благодаря на пилотите от военновъздушната авиация за успешния, и най-важното - ефективен удар по вражески обект в Луганска област на 13 април 2024 г.", пише Олешчук.

Той отбелязва, че украинските пилоти са си "свършили перфектно работата и са се върнали в базата".