Путин цени лоялността,  а не компетентността, коментира военният анализатор Шон Бел за британския телевизионен канал Sky News.

Генерал Валерий Герасимов е третият най-влиятелен човек в Русия след министъра на отбраната и президента.  

Той е началник на руския Генерален щаб от ноември 2012 г. и носи обща отговорност за руските операции в Украйна през последните 6 месеца.  

Той е дългогодишен съюзник и приятел на президента Путин. 

Въпреки това, след неуспешния бунт на Евгений Пригожин преди малко повече от две седмици, Путин може би е искал да прочисти всички онези висши военни, които са имали нещо общо с потенциалния преврат, както биха направили бруталните му предшественици.  

Освен това генерал Герасимов не се е появявал публично от началото на юни. 

 Медийни репортажи през последните дни предполагат, че той е сменен като старши командир на силите в Украйна, но на 9 юли руската държавна телевизия е излъчила видео на генерал Герасимов, ръководещ своите висши военни командири, представен и в двете си военни роли, което предполага, че се е задържал на поста, поне засега.

Но защо?

Враждата на Евгений Пригожин с руското Министерство на отбраната е основно фокусирана върху генерал Герасимов (и Сергей Шойгу, руският министър на отбраната), които Пригожин описва като некомпетентни и корумпирани.  

Пригожин твърди, че това е предизвикало похода му към Москва и че не е имал намерение да организира преврат срещу президента.  

Путин ще бъде добре запознат със слабото представяне на неговите военни сили в Украйна и е можел да използва бунта като катализатор за пренареждане на висшето военно ръководство.  

Вместо това обаче Путин очевидно е дал приоритет на лоялността пред компетентността и е запазил висшия си ръководен екип.  

Путин трябва да се фокусира основно върху спечелването на войната в Украйна; въпреки това, приоритизирайки лоялността пред компетентността, Путин демонстрира, че бунтът представлява най-голямата заплаха за неговата продължила две десетилетия хватка на властта и че зад тънкия фурнир на "бизнеса както обикновено“ започват да се появяват пукнатини в империята на Путин.