Решението на президента на Съединените щати Джо Байдън да посети Израел в разгара на военните действия директно показва подкрепа за операцията срещу ХАМАС, пише Sky News. Според официални лица основната тема на разговорите ще бъдат заложниците, много от които са американци, и създаването на безопасен коридор за бежанците от Ивицата Газа и доставките на хуманитарна помощ. Освен това с посещението си американският лидер иска да покаже на съседните страни, че САЩ няма да допуснат разрастването на конфликта.

Непредсказуемостта на по-нататъшните събития обаче представлява сериозна опасност за политическия имидж на Байдън, се отбелязва в статията. Той подкрепи ответен удар, докато настояваше за хуманитарна операция - проблемът е колко добре си пасват двете. С напредването на конфликта този въпрос ще става все по-остър: образите на невинни жертви на израелската офанзива в Ивицата Газа ще повлияят на общественото мнение.

Американският президент вижда опасност в поемането на част от отговорността за случващите се събития. По време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху той иска да потърси гаранции за сдържаност и контрол над ситуацията.

Подобен ярък пример за активна дипломация ще постави на изпитание авторитета и влиянието на САЩ в Близкия изток, подчертава Sky News. Вашингтон отново се опитва да определя хода на събитията в регион, където събитията се определят сами. Много аспекти на този конфликт могат да бъдат оценени само с течение на времето, включително как ще се отрази на най-важния въпрос за президентството на Байдън.