Събитията около размяната на затворници между САЩ и Русия напомняха на "шпионски филм от Студената война“. Но всичко, което се случи, беше "истинска драма“ и резултат от сложна, деликатна дипломация, пише московският кореспондент на Sky News Айвор Бенет.

Споразумението вероятно е постигнато заради предстоящите президентски избори в Америка. Москва се съмняваше дали ще успее да се договори за такава размяна, ако Тръмп се върне в Белия дом, твърди журналистът.

С толкова много слоеве и участващи правителства, сделката беше като къща от карти, която можеше да рухне всеки момент. И това стана победа не само за Белия дом, но и за Кремъл. Това става ясно, когато погледнете факта, че Путин лично посрещна завръщащите се руснаци на летището като герои. По този начин президентът даде да се разбере, че цени своите офицери от разузнаването и няма да ги изостави, казва Бенет.

Обменът също така показа, че въпреки различията си Русия и Западът все още могат да постигнат споразумение. Но не трябва да очакваме сближаване между тях или намаляване на враждебността в Украйна. Тази историческа сделка най-вероятно ще е единичен случай, убеден е журналистът.

"Именно защото нямаше връзка между тази сделка и войната в Украйна или новия договор START или нашите различия в Близкия изток, те успяха да я извършат“, казва Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Москва.