След две седмици в правителството новият министър на отбраната на Великобритания Джон Хийли заяви, че въоръжените сили на страната са изправени пред редица трудности и проблеми, съобщава Sky News. Нещо повече, както признава Хийли, за лейбъристкото правителство "сега става ясно, че всички тези проблеми са много по-сериозни, отколкото си мислехме преди“.

Говорейки на годишната конференция на сухопътните сили на страната, новият ръководител на британското министерство на отбраната отбеляза, че "това са наистина сериозни времена“ с "бързо нарастващи глобални заплахи“. Освен това Хийли призова британския флот, военновъздушните сили и армията да спрат вечната си конкуренция за средства и "да бъдат готови да се бият, но не помежду си“.

Както отбелязва изданието, сред другите основни проблеми на британската армия, ръководителят на Министерството на отбраната посочи съкращенията на основните сили, разточителството при доставките, ниския морал, кризата при набирането и задържането на персонал, както и проблемите на ветерани, които не могат да получат услугите, които заслужават.