Държавният глава на Франция Еманюел Макрон нарече британския

премиер Борис Джонсън "клоун“ и сравни работата с него с "цирк“, съобщава телевизионния канал Sky News, като се позовава на статия във френския сатиричен седмичник Canard Enchaine.

Според изданието Макрон е изрекъл съответните думи по време на посещението си в Хърватия на 24-25 ноември. Телевизионният канал припомня, че посещението започна няколко часа, след като 27 мигранти станаха жертви на инцидент с преобръщане на лодка във водите край Па дьо Кале. Пресслужбата на британския премиер съобщи на 24 ноември, че Джонсън и Макрон са се договорили да направят всичко, за да спрат нелегалното прехвърляне на мигранти през Ламанша.

"Проведохме разговор за възрастни, но преди и след него (Джонсън) ми се струваше неелегантен. Винаги един и същ цирк. Тъжно е да се види такава велика страна... водена от клоун“, цитира Sky News думите на Макрон според статията на Canard Enchaine.

Canard Enchaine е френски сатиричен седмичник, известен със своята разследваща журналистика. По време на кампанията за президентските избори през 2017 г. изданието разкри, че съпругата на бившия премиер Франсоа Фийон е получавала плащания в продължение на осем години като негов фиктивен парламентарен помощник. Скандалът завърши с процес, в резултат на който Фийон беше признат за виновен в присвояване на публични средства и бе осъден на пет години затвор.

Превод и редакция: Тереза Герова