Четирима от най-близките помощници на британския министър-председател Борис Джонсън напуснаха постовете си само с часове разстояние на фона на скандала около вечеринките на Даунинг стрийт по време на карантината, съобщава Sky News.

И така, след началника на кабинета на Джонсън за вътрешна политика Мунира Мирза, подадоха оставки директорът по връзки с обществеността Джак Дойл, началникът на кабинета Дан Розенфелд и личният секретар на премиера Мартин Рейнолдс.

Решението на помощниците на премиера е свързано със скандала около вечеринките в разгара на карантината, както и с изявленията на Джонсън тази седмица пред лидера на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър. По-специално, редица британски депутати призоваха премиера да се извини на Стармър, а финансовият министър Риши Сунак, който е сочен във Великобритания като възможен наследник на Джонсън като министър-председател, се опита да се дистанцира от ръководителя на правителството.

Както припомня Sky News, в понеделник, изказвайки се в Камарата на общините, Джонсън обвини Стармър, който оглавяваше Кралската прокурорска служба от 2008 до 2013 г., че със съдействието на службата му британският радиоводещ Джими Савил не е бил преследван на фона на обвинения за сексуално насилие срещу непълнолетни.

Мирза, бивш ръководител на вътрешнополитическия офис на Джонсън, аргументира оставката си с "обидното обвинение“ на Джонсън срещу Стармър. Мирза каза, че министър-председателят погрешно е намекнал, че лидерът на опозицията е лично отговорен за бягството на Савил от правосъдието, като твърди, че "няма нито справедливи, нито разумни основания за това обвинение“.

Междувременно самият министър-председател изрази съжаление за неочакваното напускане на Мирза, като отбеляза, че тя "свърши отлична работа и дълго време беше прекрасна колежка“. Джонсън обаче не се съгласи с нейната оценка на твърденията на Стармър, като каза, че те не са "неподходящи“ или "предубедени“.

На свой ред личният секретар на премиера Рейнолдс и началникът на кабинета Розенфелд бяха принудени да напуснат постовете си, тъй като бяха в центъра на многобройни обвинения относно вечеринките на Даунинг стрийт. По-специално, беше разкрито, че Рейнолдс е насърчавал служителите да "донесат собствена алкохолна напитка“ на събитие в градините на Даунинг Стрийт през май 2020 г., в разгара на общонационално блокиране поради разпространението на коронавирус.

Говорителят на Джонсън каза, че премиерът "благодари и на двамата за техния значителен принос към работата на правителството и Даунинг стрийт, включително работата за борба с пандемията и възстановяване на икономиката“.

Директорът по комуникациите Дойл също се оттегля на фона на скандала. Той е казал на колеги, че последните няколко седмици на Даунинг стрийт са "имали ужасно влияние върху семейния живот. Смята се, че през декември 2020 г. политикът е изнесъл реч и е раздал награди на коледно парти на служителите в кабинета на министър-председателя.

Sky News припомня, че тази седмица, след публикуването на разследване на скандала, премиерът обеща да осъществи промени Даунинг стрийт. Сега обаче се очаква Джонсън да отложи тези планове поради неочакваната оставка на Мирза.

Превод и редакция: Иван Христов