Бившият инспектор на ООН за наблюдение на ликвидирането на иракските оръжия за масово унищожение Скот Ритър, който преди това е служил в разузнаването в Корпуса на морската пехота на САЩ, посети Грозни. На него му беше организирана обиколка на руския университет за специални сили, съобщи ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров в канала си в Telegram, предава ТАСС.

"Делегация, водена от американски военен експерт, бивш морски пехотинец и офицер от разузнаването на въоръжените сили на САЩ Скот Ритър, пристигна в Грозни“, пише Кадров.

На летището в Грозни гостите бяха посрещнати от министъра на националната политика, външните отношения, печата и информацията на Чечня Ахмед Дудаев. "На първо място Скот Ритър посети Руския университет за специални сили, където <...> го чакаше председателят на парламента на Чеченската република Магомед Даудов. По време на непринуден разговор те обсъдиха ситуацията в света и специалната военна операция в Украйна Скот Ритър е широко известен с последователната си критика на външната политика на САЩ, както и на действията на украинската страна“, пише Кадиров. Гостите стреляха с огнестрелно оръжие на полигона на университета.

Ръководителят на региона добави, че гостите са посетили аеродинамичния комплекс Goodsky, където са тествали най-големия аеродинамичен тунел в Европа с помощта на инструктори. Крайната точка на посещението на делегацията беше посещение на най-голямата джамия в Европа "Гордостта на мюсюлманите“ в град Шали.

Споделяйки впечатленията си от посещението си в региона, Ритер отбеляза, че бойците от Чечения имат "отлична репутация“. "Те са известни със своята смелост и решителност и, за щастие, не ги срещнах в битка и се надявам, че никога няма да почувствам всички качества, които показват в битка. Голяма чест е да се срещна с чеченски бойци и е много интересно за да гледате тренировките им“, каза Ритер във видео в канала на Кадиров.