Украйна започна контранастъплението си около 8 юни. Те го направиха с обучени от НАТО, оборудвани от НАТО сили и се провалиха ужасно. След една и половина-две седмици контранастъпление Украйна разбра, че не може да продължава да действа така. Това заяви бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритер в интервю пред YouTube канала Redacted.

"Така че те спряха да използват тактиките, на които НАТО ги научи, и започнаха да използват техните адаптации, които основно са пехота, където придвижвате малки групи за проникване напред, превземате територия и градите върху успеха. А техният успех беше ограничен. Те така и не стигнаха до първата линия на руската отбрана.

Но можеха да кажат: "Вижте, ние взехме това село, ние взехме тази улица, ние взехме този горски пояс“. Правейки това, те претърпяха ужасни загуби.

Тогава обаче дойде време за срещата във Вилнюс и НАТО информира Украйна: "Ние няма да седим тук и да ви доставяме, за да имате възможност да заемете къща, улица, горски пояс. Казахте, че искате да превземете Мелитопол, ние ви дадохме оборудването и казахте, че можете да изпълните тази мисия, а сега не го правите. И така, искате ли да ви помогаме или не?

И Украйна трябваше да се върне към масирани атаки с помощта на бронирана техника. Точно това виждаме сега. Те изпращат батальони бронирани машини в зоната на убийство, където руснаците ги изтребват, унищожават ги. В момента на бойното поле се случва свръхубийство. Те няма да спечелят, което е добра новина за Запада, тъй като не трябва да се тревожим за ядрения капацитет на Русия в момента, защото Украйна няма да постигне целите си. Но е трагично...“, заяви Ритер.

"Все още не съм разбрал какво всъщност иска да постигне Западът в Украйна, защото сега всичко изглежда така, сякаш искат да постигнат унищожаването на украинската нация и унищожаването на човешките ресурси на Украйна“, отбелязва той.