Вицепремиерът и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски в сряда във Велес, коментирайки вчерашното изявление на ръководителя на германската дипломация Аналена Бербок, която изтъкна, че конституционните промени са ключова стъпка към началото на преговорите на Скопие с ЕС, подчерта че позицията на правителството на югозападната ни съседка е ясна, директна и открита, че "няма да има конституционни промени под български диктат“ и че единственият начин това да се реши е "да се даде гаранция, че повече няма да има блокади от този тип“, предава македонското издание "Денешен“.

"Нашата позиция е много ясна, директна, открита и тя е, че няма да има конституционни промени под български диктат и че единственият начин да се реши това е да получим гаранция, че това няма да ни се случва на всеки шест месеца, Македония да се сблъсква с шок и да има нови и нови налагания на вето. Един от начините, които предложихме - това е отложено действие на промените в конституцията, които да влязат в сила в деня на ратифицирането на протокола за членството на Македония в ЕС от българския парламент. Ако България наистина иска Македония да влезе в ЕС, не виждам каква е разликата за тях от три години, защото, нали, всички казват, че сме готови и че след три години ще приключим преговорите“, заяви Николоски, отговаряйки на журналистически въпроси.

Той подчерта, че ако страната започне преговорите тази есен, те ще приключат през есента на 2027 г. и тогава, по думите му, договорът за членство може да бъде ратифициран в българския парламент.

"Така че не виждам какво значение има за българското правителство, ако са честни, дали конституционните промени ще се случат 2024 или 2027 година. Разбира се, вече минаха две години от онова вредно френско предложение, така че смятам, че с това наше предложение разчистваме всичко за българските политици. Това предложение среща много симпатии и разбиране в много столици на ЕС и остава в следващия период, докато минат изборите в България. И ще видим каква ще е позицията на новото българско правителство. Към момента мога да кажа само това“, подчертава Николоски.

На журналистически коментар, че не изглеждае това предложение да е срещнало симпатии в Берлин, Николоски заяви, че няма такова впечатление.

"Нямам такова впечатление. Според изявлението на министъра това, което тя каза, е, че в момента е прието френско предложение от предишното правителство, предложението е лошо, но е прието, но приемаме ли го като правителство - не го приемаме и затова няма конституционни промени под български диктат“, добави Николоски.