В понеделник българският посланик Желязко Радуков трябва да има среща с директора на дирекция "Регион" в МВнР на Република Северна Македония. На тази среща ще бъде поискано извинение от България за липсата на македонското знаме на срещата между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова, пише скопското електронно издание "МКД“.

От външното ведомство на югозападната ни съседка отбелязват, че става въпрос за пропуск в протокола. Според тяхната информация, предварително всичко беше договорено между кабинетите на президентите Радев, Силяновска-Давкова и македонското посолство в София. Съвместна среща и фотосесия е била организирана само в работната част на кабинета на българския президент. Но протоколът уж се е отклонил от договореното, твърдят източници от македонското външно министерство за дипломатическия скандал по време на срещата Радев-Силяновска-Давкова на 13 септември с неизнасянето на македонското знаме.

На въпрос защо македонският протокол не е реагирал на място, дипломатите в МВнР на Скопие уверяват, че поради факта, че няколко часа по-рано военен самолет се разби в България и двама пилоти загинаха, би било неуместно да се реагира в такъв момент.

Президентът Румен Радев заяви, че това не е било нито държавно, нито работно посещение на президента Силяновска-Давкова.

"Нека е ясно, това не беше нито държавно, нито работно посещение и се надявам в близко бъдеще президентът на Република Северна Македония да направи държавно посещение, което ще бъде с всички официални церемонии по протокол, и че ще допринесе и за нашите отношения“, заяви в понеделник Румен Радев, който подчерта, че срещата в София е била конструктивна и в добър тон и добави, че има покана да посети РСМ.