Единственото приемливо условие за реализацията на проекта е България да започне с проектирането на тунелната тръба, а двете страни съвместно да извършат пробива на тунела. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията на Република Северна Македония Александър Николоски, цитиран от скопският телевизионен "Канал 5“.

От транспортното ведомство на югозападната ни съседка казват още, че въпреки че към момента няма проект от българска страна, София е изразила желание да започне работа по такъв, който да бъде готов до 2026 г.

" още съм против този проект, със сигурност няма да се работи по този проект, а дали ще работим по нов ще видим. Вчера започна диалог в Брюксел, следващият трябва да е след 2 седмици, да видим какви са позициите ни, настояваме да имаме съвместен проект, ако проектът е осъществим, нормално цената да се разглежда... ще видим какво ще направим“, заяви Николоски.

"Докато не видим завършен проект от българска страна, няма да харчим пари за гражданите, като строим железопътна линия, която завършва в задънена улица“ - подчерта премиерът Християн Мицкоски, питайки дали докато се работи по 2 отсечки от македонска страна, има проект и в Албания?

"Участък 3, докато не видим ясен ангажимент от българска страна, който е от Паланка до границата с България, проект, за който нямаме намерение да харчим парите, защото ще насочим тези пари към други проекти, проекти, които са по-приоритетни този момент и да, ако похарчим половин милиард евро за проект, който ще завърши с половин тунел, без ясно бъдеще, нямаме такива намерения“, добави Мицкоски.

Гледните точки на Николоски и Мицкоски идват, след като след вчерашната среща в Брюксел ЕК обяви, че Скопие и България са потвърдили ангажимента си да продължат изграждането на железопътен Коридор 8. ЕК съобщи още, че на срещата двете страни са се договорили да сформират съвместна работна група да се намери техническо решение, имайки предвид важността на тази железопътна връзка за целия регион и ЕС.

С реакция след срещата излязоха от опозиционната СДСМ, откъдето твърдят, че предишните твърдения на Николоски, че тунелът е задънен и че ще се готви нов проект, са неверни.

"Сега правителството се съгласи да се направи същият проект и че тунелът е добър и няма да се променя трасето. Има ли нещо, за което Николоски не излъга, след като седна на министерското кресло? СДСМ многократно е твърдял, че това е проект, изготвен от международни експерти, че той е напълно съобразен с нуждите на проекта и че няма друга пречка този проект да бъде реализиран“, казват от СДСМ

В проекта за изграждането на участъка Крива паланка - Деве баир от 560 млн. евро Брюксел участва с 210 млн. евро, пари за които от делегацията на ЕС по-рано посочиха, че ако не се намери изпълнител в търга, ще започнат да се оттеглят. По-рано Николоски заяви на няколко пъти, че търгът е провален и че няма да се предлага отново в този вид. Преди това правителството поиска прехвърляне на средства от Коридор 8 към Коридор 10, идея, която беше отхвърлена от ЕС.