Експлозия избухна във фабрика в Сергиев Посад. Там е обявена "пълна евакуация", на мястото са пристигнали служители по сигурността и началник на района. Официално се твърди, че се е взривил склад за пиротехника, но има и версии, че там са се произвеждали мерници, прибори за нощно виждане и др.

Броят на ранените достигна 45 души, съобщи областната администрация. Според Министерството на здравеопазването на Русия трима души са извадени изпод развалините на мястото на експлозията, те са в тежко състояние.

Според информацията на "Коммерсанть" площта на склада е 100 квадратни метра. м, тя е разрушена. Той е нает от фалиралата "Пиро-Рос", ръководството й е разследвано за неизплащане на заплати на 250 служители. Заводът е напълно евакуиран. Различни повреди имат около 20 жилищни сгради в близост.

Според "Украинская правда“ става въпрос за едно от най-старите предприятия в оптичната индустрия в Руската федерация. Заводът произвежда по-специално оптични авиационни прицели, топлинни пеленгатори, глави за самонасочване, лазерни станции за откриване, устройства за наблюдение, както и устройства за нощно виждане, бинокли и др.

Миналото лято имаше голям пожар в този завод и по-конкретно в неговите складове.