Скитското злато е донесено в Украйна, местните митничари вече са започнали обработката на ценностите. Това съобщи Държавната митническа служба на Украйна в канала си в Telegram.

"В момента камион с 2694 кг културни ценности, известни като "скитско злато“, е влязъл на територията на Киево-Печорската лавра, където киевските митничари ще идентифицират съкровищата в съкровищницата на Националния музей на Украйна“, се казва в изявление на митническите служители.

Пресслужбата на Националния исторически музей на Украйна информира, че в момента експертите изследват състоянието на 565 донесени артефакта. "Това са по-специално древни скулптури, скитски и сарматски бижута, китайски лакирани кутии на две хиляди години“, се отбелязва в изявление на уебсайта на музея.

Колекцията от скитско злато, съдържаща уникални артефакти, е в Нидерландия от 2014 г. През август 2014 г. беше решено колекцията да не се прехвърля нито в Крим, нито в Украйна. Но през лятото на 2023 г. Върховният съд на Нидерландия реши да прехвърли ценностите на украинската страна.

На 4 септември официалният представител на университета в Амстердам Яша Ланге заяви, че скитското злато се подготвя за изпращане в Украйна. През октомври кримските музеи обявиха, че планират да продължат да водят дела за правото върху него.

"Крим – златен остров в Черно море“, също "Скитско злато“ – е изложба на златни предмети, открити в района на Северното Черноморие. Провежда се в Археологическия музей Алард Пиърсън със съдействието на Амстердамския университет от 7 февруари до 31 август 2014 г. Формирана от колекциите на шест музея и исторически и културни резервата. Изложбата обхваща хронологична рамка от античността до ранното средновековие. След анексирането на Крим от Русия, той стана обект на съдебни спорове между Украйна, музея Алард Пиърсън и музеите в Крим, които попаднаха под руско управление. Според решението на съда в Амстердам от 14 декември 2016 г. колекцията от скитско злато трябва да принадлежи на Украйна, а не на музеите на анексирания от Русия Крим.