Министърът на енергетиката на Република Северна Македония и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ Саня Божиновска е управлявала хърватския офис на компанията Rudnap с български паспорт, пише северномакедонския портал "360 градуса".

"Фокус" представя превод на материала със съкращения при представянето на личните данни на Саня Божиновска.

Северномакедонската медия показва данни от публично достъпния регистър на Търговския съд в Загреб.

В изявление за портала министър Божиновска е отрекла да има българско гражданство, но не отговорила дали е имала в миналото. Допълнителните проверки на медията са показали, че тя е подала молба за освобождаване от гражданство през втората половина на миналата година и че процедурата не е приключила, т.е. тя все още е българска гражданка.

Министърът, отговарящ за политиките за добро управление, Арбен Фетай, който открито заяви, че притежава и белгийско гражданство, коментира: "Декларирането на второ гражданство е въпрос на прозрачност и е необходимо поне що се отнася до етично ниво. Когато става въпрос за високопоставени държавни служители, това трябва да е норма".

Този уикенд страната получи ново правителство. На брой новият правителствен кабинет ще е от 24 членове. От тях един министър-председател, 20 ресорни министри и трима министри без портфейл.

В биографията на министър Саня Божиновска, която ръководи Министерството на енергетиката, минното дело и минералните ресурси на РМС, пише, че тя е родена в Скопие през 1980 г. В графата националност тя е декларирала "македонка". Тя има висше образование извън страната и трудов стаж извън страната, между другото, в групата Rudnap със седалище в Белград, Сърбия, където е била "изпълнителен директор на всички компании в Централна и Източна Европа за търговия с електроенергия" и е била отговарящ за дейности в "Сърбия, България, Албания, Косово, (Северна) Македония, Румъния, Унгария, Кипър, БиХ, Черна гора, Хърватия, Словения, Чехия, Австрия, Гърция".

При проверка на историята на клона на Rudnap в Загреб, която е безплатна и публично достъпна, името на Саня Божиновска се среща на няколко места . На 6.12.2013 г., когато са извършени промени в структурата на фирмата, освен името Саня Божиновска е записано, че лицето има ЕГН: 385637**** и паспорт № 3*****, но не на Република Македония, а на Република България. Тя има адрес на местоживеене в Белград.