Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто прогнозира преди срещата на ръководителите на външните работи на страните членки на ЕС, че дискусиите за отпускането на помощ за Украйна ще бъдат трудни. В публикация във Facebook той обвини редица страно от ЕС във "военна психоза".

"Съветът на външните министри на ЕС заседава за първи път тази година. В дневния ред, разбира се, са включени две големи предизвикателства за сигурността, които заплашват нашия континент: войната в Украйна и конфликтът в Близкия изток.

Дебатът ще бъде труден, защото за съжаление в Брюксел отново беше изтупано от прахта предложението на провоенните сили да се ангажират с доставките на оръжие за Украйна за много години напред, на стойност 5 милиарда евро (!) годишно - засега", написа Сиярто.

"Годината е нова, но военната психоза е същата... Въпреки че последните няколко дни и седмици за пореден път доказаха, че тази война няма решение на бойното поле, а само все повече смърт и разрушения. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-тежки ще бъдат загубите. Как може това да не се вижда???"

"Ако всичко върви добре, днес ще можем да обсъдим положението в Близкия изток с колегите министри от региона. Надявам се, че рано или късно, но по-скоро, ще стигнем до момента, в който всички ще разберат, че успехът на антитерористичните операции е не само в интерес на Израел, но и в световен мащаб. Трябва да гарантираме, че никъде по света, никога повече, няма да има терористична атака като тази, която засегна Израел в началото на октомври", коментира още той.