В пост в социалната мрежа Х министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто определи Европейския съюз като "фабрика за лъжи“.

"Първо, брюкселската фабрика за лъжи атакува мирната мисия след пътуванията на Орбан до Киев, Москва, Пекин и Флорида. <...> Брюксел отново се разобличи в случая със забраната за транзит на петрол по нареждане на украинците, <...> в резултат на което две страни членки на ЕС, включително и нашата, са изправени пред сериозни рискове за енергийните си доставки. След два провала Брюксел излезе с нова лъжа, твърдейки, че Унгария допуска руски и беларуски шпиони в Европейския съюз“, написа първият дипломат на Будапеща.

Той подчерта, че страната му "вече е обяснила ясно на представителите на балтийските страни защо това е явна лъжа“, но изглежда, че "нито тях, нито Манфред Вебер не ги е грижа за фактите“. Лидерът на Европейската народна партия, според Сиярто, атакува Унгария заради "унгрофобията“ и разочарованието от засилването на десните партии в Европейския парламент.

"Ще бъде интересно да видим какво ще измислят Брюксел, балтийските държави и унгарофобът Вебер, след като се провалиха с третата лъжа“, добави Сиярто.