Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е заявил, че в съответствие с политиката на добросъседство Унгария ще направи всичко, за да помогне на Западните Балкани, включително на Босна и Херцеговина, да запазят стабилността и мира, цитира Тanjug.

На съвместна пресконференция с колегата си от Босна и Херцеговина Елмедин Конакович Сиярто е подчертал, че "Европа няма нужда от друго предизвикателство за сигурността и че мирът и стабилността на Западните Балкани са от ключово значение“.

Той е посочил, че унгарското правителство се ангажира да подкрепя интеграцията на Босна и Херцеговина и ЕС, както и експертна помощ в този процес.

"Растежът на потенциала на ЕС е изключително в Западните Балкани, географски и икономически, следователно общността се нуждае от региона и обратно. Нашите приятели от Европа и бюрократите от Брюксел трябва да спрат да възпрепятстват разширяването на ЕС и да сложат край на лицемерието", е заявил Сиярто.

Той е добавил, че някои членки на ЕС дават публична подкрепа, както и брюкселски бюрократи, които публично подкрепят разширяването, а след това при закрити врата му се противопоставят. Малко по-рано министърът на външните работи в Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович поиска от Сиярт да лобира сред политиците в Република Сръбска да се върнат към принципите на стабилност, пише сараевският портал Klix.