Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто поддържа контакти с турския си колега Хакан Фидан относно ратификацията на протокола за шведското членство в НАТО и увери, че ако има промяна в позицията на Анкара, Будапеща няма да бави процеса, предава Reuters.

Швеция, която се отказа от дългогодишната си военна политика на необвързаност след началото на войната в Украйна, се надява на официално присъединяване към Алианса на срещата на върха на 11-12 юли, но въпреки че има силна подкрепа от други членове, включително САЩ, досега Турция и Унгария блокират членството й.

"Ако има промяна (в позицията на Турция), тогава, разбира се, ще спазим обещанието, че Унгария няма да задържа никоя страна по отношение на членството (в НАТО)“, подчерта външният министър на Унгария на пресконференция в Будапеща, излъчена на Facebook страницата му.

По-рано през деня първият дипломат на Анкара Хакан Фидан изрази нежеланието на страната си да допусне Швеция в НАТО и призова властите в Стокхолм да изпълнят ангажиментите си по споразумението, сключено миналата година в Мадрид, насочена към преодоляване на опасенията на югоизточната ни съседка по отношение на сигурността.

Поредица от демонстрации в Швеция срещу исляма и за правата на кюрдите разгневиха Анкара, чиято подкрепа Швеция трябва да получи за членството в НАТО.

Въпреки че премиерът на Швеция е получил уверения от унгарския си колега Виктор Орбан, че Будапеща няма да бави присъединяването на скандинавската страна към НАТО, парламентът на Унгария не е включил ратификацията в дневния си ред тази седмица преди лятната ваканция.