Унгария изгражда нови енергийни връзки с Румъния и Сърбия, тъй като изминалият период показа, че нивото на сигурност на участващите страни се повишава с всяка нова връзка, обяви унгарският министър на външните работи и външната търговия Петер Сиярто в Атина в петък, съобщава The Budapest Times, като се позовава на MTI.

В изказване на заседание на работната група за укрепване на енергийните връзки в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) ръководителят на унгарската дипломация е заявил, че има три основни цели за бъдещето на енергийните доставки: "да може да се произвежда електроенергия в големи количества, евтино и по екологичен начин. И днес едновременното изпълнение на тези три условия е възможно само с ядрената енергия", посочва Сиярто.

Ето защо министърът изразява надежда, че "страните от Централна и Югоизточна Европа ще действат единно срещу всякакъв вид дискриминация и идеологически атаки срещу ядрената енергия".

В тази връзка Петер Сиярто припомни, че след разширяването на АЕЦ "Пакш" ядреният капацитет на Унгария ще се увеличи от 2000 мегавата на 4400 мегавата до началото на следващото десетилетие. "Капацитетът на регионалната енергийна мрежа също трябва да бъде разширен възможно най-скоро, което ще ни позволи да се възползваме взаимно от развитието си", добавя унгарският политик.

"Колкото по-свързани сме, толкова по-сигурни сме - както показа изминалият период", подчертава външният министър. Петер Сиярто говори и за планираните за тази цел значителни проекти за развитие на инфраструктурата Петер Сиярто говори и за планираните за тази цел значителни проекти за развитие на инфраструктурата, за които унгарското правителство вече се е договорило с някои от съседните държави.

Министърът подчертава: "капацитетът на 400-киловолтовата преносна линия между Унгария и Сърбия ще бъде удвоен и се подготвя нова високоволтова връзка между Унгария и Румъния".

Накрая Сиярто информира, че е поискана подкрепа от ЕС за проекта за създаване на централноевропейска регионална електроенергийна борса със Сърбия и Словения. Споразуменията между дружествата вече са сключени и планът е системата да започне да функционира до края на първото полугодие на тази година.

"Призоваваме Европейската комисия да разглежда енергийната сигурност в Централна и Югоизточна Европа като европейски въпрос", заявява унгарският външен министър. Петер Сиярто също така подчертава, че финансовата подкрепа от ЕС ще бъде оправдана, тъй като тези проекти обслужват не само интересите на сръбските, румънските, унгарските или словенските граждани, но и интересите на европейските граждани.