"Украйна не е подходяща за членство в Европейския съюз, докато в страната не може да бъде установен мир", докато Западните Балкани и Сърбия са ключови, е заявил външният министър на Унгария Петер Сиярто, предаде The Budapest Times.

Сиярто се е аргументирал с това, че присъединяването на Украйна към ЕС "ще доведе до война в блока, което очевидно никой не може да иска".

Коментирайки новия пакет за разширяване на Европейската комисия, Сиярто е допълнил, че анализът е правилен в заключението, че Украйна не е изпълнила условията за статут на кандидатка за членство в ЕС, като е посочил нарушения на правата на националните малцинства.

"Тъй като дори Европейската комисия съобщи, че Украйна не е успяла да изпълни условията за статут на кандидат, ние не считаме никакви допълнителни стъпки за навременни, когато става въпрос за присъединителни преговори с Украйна", е коментирал той.

"В същото време унгарското правителство смята, че е време за дебат относно бъдещата политика на ЕС спрямо Украйна", е добавил Сиярто.

"С продължаващата война в Украйна е ясно, че в страната не се важат нито свободата на медиите, нито свободата на словото, а и избори не се провеждат", е допълнил Сиярто.

"Очевидно би било абсурдно институциите на Европейския съюз или държавите-членки да заемат позиция относно функционирането на институциите на върховенството на закона в Украйна при тези обстоятелства“, е разяснил той.

Петер Сиярто е допълнил още, че е "пределно ясно“, че Украйна няма да е годна за членство в ЕС, докато няма мир в траната. "Украйна също би довела войната със себе си в Европейския съюз, което ние очевидно не искаме, не можем да искаме“, е заявил той.

"Разширяването трябва да служи на разширяването на мира, вместо да внасяме война във блока. Така че ние не смятаме, че напредъкът в преговорите за присъединяване на Украйна е навременен в дадения момент. И ние, унгарците, разбира се, все още очакваме Украйна да възстанови правата, притежавани от унгарската общност в Закарпатието до 2015 г., е коментирал Сиярто.

Междувременно той е допълнил, че "ЕС е изправен пред сериозни предизвикателства за сигурността и икономиката и става все по-слаб. Един от начините да се направи блокът по-силен, би бил да се приемат повече членове", добавяйки, че "ЕС трябва да започне със Западните Балкани".

"Това е процес, който е незавършен от 20 години“, е заявил Сиярто. "Страните от Западните Балкани очевидно имат място в ЕС и присъединяването им ще донесе нов тласък и енергия на блока".

Според него Сърбия е ключова страна в региона, отбелязвайки, че ЕК "правилно е определила“, че страната е постигнала значителен напредък по пътя към интеграцията в ЕС".

Сиярто е заявил още , че новите глави за присъединяване със Сърбия трябва да бъдат отворени възможно най-скоро, за да може процесът да приключи възможно най-бързо.

Министърът е приветствал решението на ЕК да даде статут на кандидатка на Грузия, който според него е трябвало да получи "много по-рано“.