Военнослужещите от 12-а бригада със специално предназначение "Азов" си върнаха контрола над част от село Ню Йорк в Донецка област и деблокираха обкръжените украински военни, се посочва в изявление на "Азов" от петък, 6 септември, предава "Интерфакс-Украйна".

Отбелязва се, че бригадата е участвала в отбранителни и настъпателни действия на Торецкото направление за подобряване на тактическите позиции на силите за отбрана. Военните от "Азов" действат непосредствено във и около Ню Йорк.

"По времето, когато бригадата участваше в бойните действия в района, ситуацията на фронтовата линия беше катастрофална. Въпреки това, благодарение на високия боен дух, смелостта и професионализма на военнослужещите от бригадата, "Азов" успя да стабилизира ситуацията, да си възвърне контрола над част от Ню Йорк и да деблокира Силите за отбрана, които бяха обкръжени от неприятели“, се посочва в изявлението.

"Ситуацията в района на Ню Йорк остава напрегната. Руснаците провеждат до 15 атаки на ден, но "Азов" удържа линията и успешно контраатакува", се подчертава в изявлението.

От "Азов" специално подчертават, че изявленията на руските сили за пълното превземане на Ню Йорк са "манипулации". В момента Въоръжените сили на Украйна контролират част от селището.

Украинската медия припомня, че на 6 август в интернет са публикувани кадри с издигането на руския трикольор над сградата на учебното заведение в Ню Йорк, Донецка област. На 8 август DeepState съобщи, че украинските отбранителни сили са отблъснали руските сили в село Ню Йорк, но че Русия е превзела село Серхиевка.

На 19 август DeepState съобщи, че Русия напредва в Нелипивка и Ню Йорк в Донецка област, като в последното се водят тежки боеве. От 53-та бригада заявиха, че украинските войски остават в селото.

На 21 август анализатори заявиха, че ситуацията в Ню Йорк е сложна, но руските сили не контролират селището, въпреки изявленията на руските блогъри. На 5 септември DeepState съобщи за напредването на Въоръжените сили на Украйна в района