Косовската полиция иззе тази сутрин 272 устройства за "копаене“ на криптовалута в село близо до Лепосавич, в населена със сърби област в северната част на страната, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитирана от скопския телевизионен канал “Сител“ .

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля информира чрез страницата си във "Фейсбук“, че един човек е арестуван при акцията, която е преминала без инциденти.

Министърът обяви, че подобни действия ще продължат и в бъдеще, до пълното изпълнение на решението на косовското събрание и правителството за забрана на добива на криптовалута.

"Тази сутрин по искане на Митницата косовската полиция организира акция за откриване и изземване на устройства за копаене на криптовалути. При тази акция край село Требица в община Лепосавич са иззети 272 такива устройства, а един човек е арестуван. Цялата акция е извършена без инциденти. Подобни действия ще продължат до пълното изпълнение на решението парламента и правителството,“ пише Свечля.

Преди два дни полицията иззе 70 машини за "копаене“ на криптовалута в Южна Митровица и Подуево.

Правителството на Косово обяви във вторник (4 януари), че съответните институции ще се ангажират със спирането на производството на криптовалути, като се има предвид, че устройствата, предназначени за това, причиняват висока консумация на електроенергия, докато страната е в тежка енергийна криза.

Медиите в Прищина съобщават, че незаконното производство на криптовалути е особено разпространено в Северно Косово, където голяма част от местното сръбско население не плаща сметките си за ток от години. Реакции в обществото предизвика и решението на правителството на Албин Курти от май миналата година да уреди дълга на гражданите от тази част на страната към електрооператора с около 11 милиона евро от бюджета.

Превод и редакция: Юлиян Марков