Вносът на електроенергия в Албания тази година достигна рекордна стойност, най-високата в историята на страната, за който от януари до ноември са похарчени 213 милиона евро. Това става ясно от анализ, цитиран от македонската телевизия "Сител“.

В анализа се добавя, че за да се разбере финансовата дупка, причинена от ситуацията, е достатъчно да се поясни, че тази сума представлява 44,42% от общите приходи на "Електроразпределение“. Цените на вноса по дни и седмици варират от 220 до 320 евро за мегават.

Ако хидроложката ситуация не се подобри, компанията ще има нужда от поне още 65-70 млн. евро за доставка на електроенергия до края на годината. Месецът с най-високи енергийни разходи вероятно ще бъде ноември, като от 3 до 23 ноември са похарчени 65 милиона евро, без да се включва последната седмица на месеца. "Електроразпределение“ по-рано информира, че вносът от януари до септември е бил 83 милиона евро.

"В момента страната е в аварийно състояние на електроснабдяването и за това са предприети редица мерки, като спиране на инвестиции от пазарни оператори, предоставяне на 100 млн. евро за осигуряване на енергия за потребление в страната“, се казва в анализа. "Правителството наскоро одобри още 100 милиона евро, които ще бъдат използвани за внос на електроенергия за следващата година.

Превод и редакция: Тереза Герова