Украинският президент Володимир Зеленски и норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре подписаха споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочната подкрепа. Пресслужбата на президентската канцелария на Украйна е съобщила, че документът е бил подписан на 31 май в Стокхолм (Швеция), предава Европейская правда.

Споразумението предвижда, че през тази година Норвегия ще предостави на Украйна военна помощ в размер на най-малко 13,5 млрд. норвежки крони (около 2,39 млрд. лева). Като цяло Норвегия е заделила почти 6,4 млрд. евро за периода 2023-2027 г. в дългосрочната програма на Нансен за подпомагане на Украйна. Норвежката подкрепа за Украйна ще продължи през целия срок на действие на споразумението.

Отбелязва се, че заедно със своите съюзници Норвегия ще помогне на Украйна да развие способности в областта на съвременната бойна авиация и вече е регистрирала ясна готовност да предаде изтребители F-16.

Освен това Осло ще даде значителен принос за развитието на морските способности в Черно и Азовско море, ще продължи да предоставя системи NASAMS и оборудване за тях и ще обучава специалисти.

"Украйна и Норвегия ще работят за задълбочаване на индустриалното сътрудничество в областта на отбраната. Невоенните дялове на споразумението засягат подкрепата за Украинската мирна формула, санкциите, репарациите, изправянето на Русия пред правосъдието, както и помощта за икономическото възстановяване, хуманитарното разминиране, защитата на критичната инфраструктура и борбата с руската пропаганда. Норвежките болници ще продължат да оказват помощ на украинците. Норвегия е твърдо убедена, че бъдещето на Украйна и нейния народ е в евроатлантическата общност. Ето защо тя ще работи за бъдещото членство на страната в НАТО", се посочва в съобщението.