"В близко бъдеще Украйна ще може да отговори на руските нашественици и във въздуха. Ще има още свалени вражески самолети", написа главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Александър Сирски в Telegram, предаде РБК-Украйна.

"Вярвам, че в близко бъдеще ще дадем асиметричен отговор на руския окупатор и във въздуха. Ще има още повече запалени руски самолети. Държавното ръководство прави всичко възможно за това", съобщава Сирски.

Той припомня, че за две години Украйна е постигнала забележителни успехи, освобождавайки северната част и Харковска област, част от Херсонска област, Змийския остров и "прочиствайки Черно море от руския флот".

Сирски благодари на защитниците на Украйна, лекарите, спасителите, доброволците, както и на партньорите за помощта за Украйна.

"Всеки снаряд, всеки танк, всяка бронирана машина е преди всичко спасяването на живота на украинския войник. Ние се борим за всеки метър от нашата земя, но най-ценното, което имаме, е животът на украинския войник", пише Сирски.

Втората годишнина от войната

Преди години на 24 февруари руският режим започна пълномащабна война срещу Украйна. На 24 февруари, в деня на втората годишнина, редица западни лидери са на посещение в Киев, по-специално председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо, министър-председателите на Италия и Белгия Джорджия Мелони и Александър Де Кро.

На 23 февруари, министър-председателят на Дания Мете Фредериксен и лидерът на мнозинството в Сената на САЩ, демократът Чък Шумър, пристигнаха в Украйна. Те се срещнаха с президента на страната Володимир Зеленски в Лвов.