Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски посети подразделенията, които воюват на източното направление на фронта и се информира за обстановката и проблемните въпроси. В пост в социалната мрежа Facebook генералът подчерта, че линията на активния фронт в тази част на Украйна се е увеличил – с Торецко направление.

Сирски е работил "една седмица на Източния фронт. Посетих почти всички бригади на Покровско, Кураховско, Времивско, Торецко, Краматорско направления, както и воюващите във Волчанск и край Харков“.

В поста си генералът изразява своята "благодарност на войниците, сержантите и младшите офицери, които носят почти цялата тежест на активните битки“.

"Навсякъде продължават ожесточени боеве с различна интензивност. В сравнение с предишното пътуване преди две седмици, бе добавено Торецкото направление, където войниците от 95-а десантно-щурмова бригада всеки ден героично намаляват броя на атакуващите вражески орди“, отбеляза Сирски.

По думите му ситуацията на Покровското направление остава тежка, където руснаците, целящи да пробият украинската отбрана, отново са подменили щурмовите си части, след като  са загубили напълно боеспособността си, и са продължили с настъпателни действия.

Освен това, въпреки големите загуби в бронираната техника, руските войски продължават да я използват в комбинация с интензивен артилерийски огън и удари с дронове.

Сирски подчерта, че въпреки подсилването на украинските части с резерви, това направление изисква постоянно внимание и осигуряване на допълнителни боеприпаси и огнева мощ.

"По други направления интензивността на бойните действия е намаляла, докато линията на активния фронт се е увеличила“, обобщи главнокомандващият ВСУ.

Той отбеляза, че целта на неговата "работа, както и преди, е проучване на обстановката непосредствено в районите на бойните действия, бързо решаване на проблемни въпроси без бюрократични процедури, изучаване на бойния опит на нашите войски и внедряването му в процеса на обучение на военнослужещи и части, както и оказване на ефективна помощ на командирите при планирането и воденето на бойни действия".

Според него "в момента основният проблемен въпрос за командирите от всяко ниво е окомплектоването на части с мотивирани, добре обучени военнослужещи. Друг проблемен въпрос е осигуряването на съвременни средства за РЕБ и противовъздушна отбрана, способни ефективно да се борят с руските дронове“.

"В същото време нашата страна има предимство в броя и качеството на бойните хеликоптери, преди всичко бомбардировачи и FPV дронове, както и в уменията на операторите, които ги използват. Това е ключът към нашия успех и запазването на живота на бойците“, подчерта Сирски.