Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски обяви, че през декември ще вземе решение за нов модел на базова общовойска подготовка (БОВТ) и не изключва увеличаване на продължителността й, ако оперативната обстановка позволява. Това става ясно от съобщение от ГЩ на ВСУ в социалната мрежа Facebook.

"Проведената работна среща за подобряване на подготовката на нашите войници е безценна, а най-важната предпоставка за нейното запазване е висококачествената подготовка на всички етапи. На съвещанието присъстваха ръководството на ВСУ, представители на учебни центрове и бойни бригади“, поясняват в разпространения текст.

По думите на Сирски, той е изслушал доклади за анализа на системата за обучение, комплектуването на инструкторски длъжности в учебните центрове и осигуряването им с необходимите видове въоръжение и военна техника.

Главнокомандващият ВСУ е изслушал и доклад за пилотен проект, който вече се изпълнява и предвижда увеличаване на продължителността на началната общовоенна подготовка от един на месец и половина. Като част от проекта програмата за БОВТ беше актуализирана, като се вземат предвид текущите нужди и предизвикателства.

"През декември ще взема решение за нов модел. В бъдеще, ако оперативната обстановка позволява, не изключвам следващия етап на увеличаване на периода на базовата подготовка“, подчерта украинският генерал.