Без помощта на САЩ Украйна не само ще има трудности да спечели нови победи на бойното поле, но и през оставащата част от годината ще бъде принудена да остане в позиция на защита. Това поясни президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за американския телевизионен канал CNN.

Времето е от съществено значение, допълни той, тъй като Русия може да предприеме опит за нова офанзива още в края на май.

"Хората ще бъдат подготвени, но боеприпасите няма да бъдат налични и бригадите няма да са готови... Не само за нашето контранастъпление, те няма да са готови да се защитават, да бъдат силни. Ще бъде много трудно“, предупреди Зеленски.

По думите му новият главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски разработва два варианта на план за по-нататъшни действия: ако Киев получи помощ от САЩ, ВСУ ще могат да започнат да отблъскват Русия, ако не, ще трябва да се съсредоточат само върху защитата. Президентът на Украйна допълни още, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън за помощоте и "се е почувствал оптимист след този разговор“.

"Той каза, че ще направи всичко, за да подкрепи Украйна, и той е на наша страна, и той разбира колко героични са нашите хора, нашите войници и цивилни... Ако те променят мнението си, това е голям проблем за нас“, заключи Зеленски.