Командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски е посетил Лиманското направление, където е обсъдил ситуацията на фронта преди предстоящото контранастъпление, предава РБК-Украйна.

В пост в канала си в Telegram Сирски отбелязва, че украинските военни държат позиции в Лиманско направление и не позволяват на руснаците да се придвижат напред в районите на селищата Белогоровка, Спорное, Новоселовское и Торское.

Сирски се е срещнал с командирите на части и подразделения, изпълняващи задачи в най-горещите точки на фронта. Заедно са обсъдили възможни сценарии за развитие на събитията в Лиманското направление и обстановката на фронта.

"Отбелязах, че скоро ще дойде моментът, когато ще преминем към активни настъпателни операции, и определих конкретни задачи за подготовка за тях“, обяснява Сирски в поста си.

По последни данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна през изминалото денонощие руската армия не е извършвала активни щурмове в Лиманското направление. Въпреки това са обстрелвали от авиация и артилерия позициите и населените места в Донецка и Луганска област.

По-рано военните отбелязаха, че Лиманското направление е "лидер в артилерийските атаки на противника“.