Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече контролират над 100 населени места в Курската област на Русия и са пленили 594 военнослужещи на Москва. Това обяви главнокомандващият ВСУ генерал-полковник Александър Сирски на панелна дискусия в рамките на форума "Украйна 2024. Независимост“, предава кореспондент на Укринформ.

По-специално той напомни, че Русия обстрелва граничните села на Сумска област от Курск, съсредоточава значителна част от войските си на това направление и планира настъпателна операция.

"И така, с цел създаване на зона за сигурност, спиране на обстрела от територията на Руската федерация и защита на граждански обекти в Сумска област, бе взето решение и на 6 август Силите за отбрана започнаха да провеждат настъпателна операция в Курска област. Към днешна дата ние продължаваме да се движим напред, причинявайки значителни загуби в жива сила и техника на руските войски. Поели сме контрол над 1294 квадратни километра територия и 100 населени места, разположени на този периметът. Също така, благодарение на успешните действия на нашите войски, ние значително попълнихме обменния фонд. Към днешна дата на това направление са пленени 594 военнослужещи от Въоръжените сили на Русия“, информира Сирски.

По думите му руснаците се опитват да се противопостави на ВСУ, като изтеглят войски от други направления и създават отбранителен пръстен в близост до украинската настъпателна групировка.

"По-нататъшните действия на нашите войски на това направление ще зависят пряко от развитието на оперативната обстановка“, отбеляза главнокомандващият украинската армия.

Сирски също посочи, че командването на руските въоръжени сили вече е прехвърлило около 30 000 войници от други направления в Курска област, но не изтегля силите си от Покровското направление, където ситуацията остава доста трудна за украинците.