В района на Бахмут в Донецка област, където към настоящия момент се водят тежки боеве, вече са създадени всички условия за връщането на града под контрола на Въоръжените сили на Украйна,  увери командващият Сухопътните сили на страната генерал-полковник Александър Сирски в интервю за ВВС.

"В момента са създадени всички условия да върнем този град, но с десет пъти по-малко загуби“, увери Сирски.

Според генерала руските сили в момента са концентрирани плътно в Бахмут. "Просто няма как да не се възполваме от това“, подчерта той.

В отговор на въпрос колко време ще отнеме връщането на Бахмут, Сирски отговори, че не знае, но "ще се опита да го направи възможно най-скоро“.

"Нашият народ очаква от нас победи. Победи различни, победи символични", коментира командващият Сухопътните сили на ВСУ.

Сирски припомни, че Бахмут е център на концентрация на основните направления и пътища в Украйна и обясни, че оттам руските войски биха могли да напреднат най-малко в три оперативни направления.

"Освен това като цяло районът около Бахмут е концентрация на различни видове доминиращи височини, които ви позволяват да контролирате по-голямата част от района наоколо, на подходите към Бахмут. Това засилва ролята му като трамплин за последващи настъпателни действия“, добави той.

Освен това "буквално на три километра след Бахмут започва следващият град - Часов Яр“.

"И тук за нас е много важно да спрем врага в Бахмут, който се намира в низините там“, заключи Сирски.

Украинските сили за отбрана продължават постепенно да обкръжават града.