Руските войски продължават активно да щурмуват позициите на Украинските въоръжени сили (ВСУ) на Купянското направление. Това е съобщил генерал Александър Сирски, командващ сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, предава УНИАН.

Сирски е направил редовно работно посещение на военните части, които държат отбраната на Купянското направление, за да наблюдава ситуацията и да оказва помощ на място.

"Ситуацията на това направление остава напрегната. Противникът не спира да провежда активни щурмови операции и интензивен огън. Руснаците са съсредоточили основните си усилия върху изтласкването на нашите части от Купянската гора и превземането на Синковка", е подчертал Сирски.

Освен това Командващият сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна е изслушал доклади на командири за текущата ситуация и характера на действията на противника.

"Заедно с командирите на военни части анализирахме вероятните по-нататъшни действия на противника и определихме най-добрите варианти за нашите войски. Планирахме използването на резервите и реда на водене на бойните действия", е отбелязал Сирски.

В същото време той е уверил, че ВСУ удържат линията и унищожават руските сили въпреки сложната ситуация в Купянския сектор.

Ситуацията на Купянското направление

На 6 януари анализатори от Института за изследване на войната на САЩ (ISW) изказаха предположение, че през следващите седмици руските сили може да засилят усилията си за превземане на Купянск в Харковска област. Засега те не е събрал достатъчно сили в Белгородска област.

Според украински официални лица през зимата на 2024 г. руснаците планират да завземат Купянск и Борова, на 35 км западно от Сватово. Според анализатори превземането на тези градове вероятно ще принуди ВСУ да се изтеглят от източния бряг на река Оскил в Харковска област и ще създаде условия за бъдещи руски офанзиви по линията Купянск-Сватове-Кременная. Според тях обаче темпото на операциите на Купянското направление и конфигурацията на руските сили в окупираните Луганска и Харковска област като цяло не показват предстоящо руско настъпление по цялата линия Купянск-Лиман.