Руснаците се опитват да превземат селището Синковка с щурмови роти, за да създадат условия за блокиране на град Купянск, Харковска област. В момента Русия хвърля резерви именно на този фронт. Това заяви командващият Сухопътните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски в Telegram, цитиран от "Украинская правда“.

"За да създаде условия за блокиране на Купянск, противникът се опитва да завземе с щурмови роти населеното място Синковка. Впрочем, те понасят значителни загуби в жива сила. Във връзка с това са започнали да прехвърлят в тррози район щурмови подразделения, които са били в резерв“, заявява Сирски.

По думите му, освен това руснаците осъществяват активни настъпателни действия на Новоселовско, Стелмаховско, Лиманско и Северско направления.

В Лиман се провежда настъпление с цел изхвърляне украинските войски зад река Черний Жребец от района на Серебрянското горско стопанство.

Според думите на Сирски, руснаците провеждат безуспешни щурмови действия при Житловка и Терни и постоянно правят ротация на личния състав от територията на Руската Федерация за доукомплектоване на щурмовите подразделения.

Командващият Сухопътните сили на ВСУ посочва още, че руснаците съсредоточават значителни усилия на Бахмутското направление, северно и западно от града. За щурмовите си дейсатвия те използват въздушно-десантни подразделения, сили за специални операции и 200-а отделна мотострелкова бригада на Северния флот.

Сирски уверява, че ВСУ задържат заеманите линии. Командирите и щабовете на украинците на всички нива ежечасо провеждат анализи на оперативната обстановка и разработват ефективни способи за по-нататъшното унищожение на руснаците.

По думите му, загубите на руснаците са осем пъти по-големи от украинските. Независимо от това, в Москва залагат именно на превъзходството си в човешкия ресурс.