"На направление Купянск руските войски увеличават ресурсите си в жива сила, а на направление Лиманск прехвърлят допълнителни щурмови части". Това е съобщил командирът на сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), генерал Александър Сирски в Telegram, предава УНИАН.

Той отбелязва, че оперативната обстановка на изток остава сложна, тъй като Руската федерация продължава настъпателните действия в направленията Купянск, Лиман и Бахмут.

"Окупаторите не пропускат опитите да изтласкат нашите части от Купянската гора и да завземат Синковка, като целят да блокират Купянск. Благодарение на действията на нашите защитници противникът понася значителни загуби. Въпреки това те се опитват да увеличат усилията си предимно за сметка на човешките ресурси", подчертава Сирски.

Той допълва, че на Лиманското направление руските сили провежда настъпателни действия за изтласкване на украинските войски зад река Черни Жеребец и извършват интензивен артилерийски обстрел. "Освен това врагът премества в този район допълнителни щурмови роти от територията на Руската федерация и обучава нови щурмови подразделения в базови лагери. Той също така се опитва да разминира маршрутите за настъпление", заявява Сирски.

"Серебрянското горско стопанство продължава да е един от районите, където са съсредоточени основните усилия на противника. На това направление се правят неуспешни опити за атака на нашите позиции с подкрепата на бронетехника".

В същото време в района на Бахмут руските войски "полагат всички усилия за преминаване на канала Северски Донец-Донбас, посочва Сирски. "От север от Бахмут врагът извършва щурмове към Богдановка с участието на части на "доброволческия корпус". Той се опитва да създаде благоприятни условия за настъпление към Часов Яр и да възстанови загубенаите позиции в районите на каскадата от езера източно от Клещеевка и Курдюмовка, за което участват въздушнодесантни войски и мотострелкови части от Северния флот", посочва Сирски.

Той уверява, че въпреки широкомащабните настъпателни действия на руските войски, украинските войници "държат здраво отбранителните линии във всички направления и нанасят значителни загуби на противника".