Сирия съобщи, че е отбила ракетен обстрел от Израел, където полицията е съобщила, че останки от сирийски противовъздушни ракети са ударили отдалечен град, без да причинят щети, предава Reuters.

През последните месеци Израел засили ударите по сирийски летища и въздушни бази, за да попречи на използването на въздушни линии за доставки от Иран за оръжия на съюзници в Сирия и Ливан, включително ливанската "Хизбула".

Сирийските държавни медии са съобщили, че противовъздушната отбрана е прихванала израелски ракети в централните части на страната, като е свалила повечето от тях. В изявление на сирийската армия се посочва, че ракети, прелетели над части от столицата на Ливан Бейрут, са ударили места в околностите на град Хомс, като са причинили само материални щети.

Израелскят военен говорител е съобщил, че бойните самолети са ударили цели, включително батарея на сирийската противовъздушна отбрана, от която е изстреляна ракета към Израел.

След експлозия във въздуха, чута в Израел, останки от сирийската ракета са паднали в Рахат, град на около 180 км южно от линията на примирието между двете страни, е съобщила израелската полиция. Няма данни за пострадали.

Местните медии са показали нещо, което изглеждаше като почерняла предна част на голяма ракета, стояща изправена на открито сред жилищни сгради и опашни перки в поле.

Израелската е армия е заявила, че нейните военни самолети са невредими.

Израелските удари са част от ескалация на конфликт с ниска интензивност, продължаващ от години с цел да се забави нарастващото утвърждаване на Иран в Сирия, са заявили израелски военни експерти.

Влиянието на Техеран нарасна в Сирия, откакто започна да подкрепя президента Башар Асад в гражданската война, започнала през 2011 г.

Бойци, съюзници на Иран, включително "Хизбула", сега контролират райони в източна, южна и северозападна Сирия и в няколко предградия около столицата.