Съюзът (ХДС/ХСС) настоя Министерството на вътрешните работи да разреши депортирането на сирийски бежанци обратно в родината им, след като стана ясно, че получило закрила семейство е извършило 110 углавни престъпления в страната само за няколко години, съобщава вестник BILD.

Скандалът излезе наяве след новината за ареста на 17-годишен сириец, извършил 34 криминални престъпления в Германия. Наскоро 17-годишният Халил Х. нападна с нож минувачи на пешеходна зона в Щутгарт. След задържането му стана известно, че през последните две години и половина той е извършил 34 криминални престъпления в Германия, но въпреки това е оставал на свобода. След като Халил Х. рани тежко трима души, той все пак беше задържан. Проверка показала, че седемчленното семейство, от което произхожда, общо е извършило над 110 углавни престъпления.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер увери пред BILD, че ведомството води "поверителни преговори с различни страни, за да се направят отново възможни депортациите в Афганистан и Сирия“. Засега обаче тези преговори не са довели до нищо – и германското правителство не може да изпраща бежанци в тези страни.

Съюзът (ХДС/ХСС) също призова канцлера Олаф Шолц да направи експулсирането на бежанци, които нарушават закона в Германия, един от основните си политически приоритети.

"Шолц трябва незабавно да гарантира, че депортирането в Сирия е извършено успешно, например през Турция. Шолц трябва да превърне това в приоритет и да говори с Ердоган“, заяви пред BILD членът на ХДС в Бундестага и експерт по вътрешна политика Александър Тром.

След ареста на Халил Х. стана известно, че разрешителното му за временно пребиваване в Германия е било валидно само до ноември 2023 година. Явно е подал молба за удължаване на документа - докато се вземе решение, той пребивава легално в Германия и получава социални помощи от бюджета.

"Всеки, който напада с нож минувачи по нашите улици, няма право на защита. Няма място за нарушители. Блокадата на "Зелени“ за депортации в Сирия и Афганистан трябва да приключи незабавно“, казва генералният секретар на ХДС Мартин Хубер.