Германската полиция е арестувала 26-годишен сириец за бруталното нападение с нож в западния град Солинген, съобщиха властите рано в неделя, цитирани от европейската редакция на Politico.

След продължително издирване заподозреният се предаде и призна за престъплението, съобщиха полицията и прокуратурата в Дюселдорф според съобщения в медиите.

"Участието на това лице в момента се разследва интензивно“, се отбелязва в съобщението.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападение късно в петък в Солинген, при което трима души загинаха и осем бяха ранени. Войнстващата групировка поясни, че нападателят е "войник на Ислямска държава“ и че е набелязал християни, според докладите.

Убийствата са били "отмъщение за мюсюлманите в Палестина и навсякъде“, посочват още от Ислямска държава според докладите. Не е ясно колко тясна е била връзката между нападателя и терористичната групировка.

Херберт Ройл, министър на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия, отказа да каже дали германските власти смятат, че изявлението на Ислямска държава е автентично.

Реул съобщи за ареста по германска телевизия късно в събота, без да дава никакви подробности, заявявайки, че разследването продължава. Той заяви, че полицията е открила доказателства, свързани с арестуваното лице. "Човекът, когото наистина търсихме цял ден, току-що беше задържан“, поясни той пред обществената телевизия ARD.

Заподозреният е свързан с дом за бежанци в Солинген, който беше претърсен в събота, съобщиха властите в неделя.