Министерството на здравеопазването на Сингапур обяви здравни тестове на двете най-големи летища в страната за пристигащи туристи и членове на екипажи от потенциално опасни региони, съобщава РИА Новости, като се позовава на изявление на съответното ведомство.

"В момента няма директни полети между Сингапур и страни с огнища на маймунската шарка. От 23 август 2024 година въвеждаме температурен скрининг и преглед на зрението на летищата Чанги и Селетар за туристи и екипаж, пътуващи от места, които може да са изложени на риск от епидемия от маймунска шарка", се казва в разпространения текст.

Уточнява се, че Министерството на транспорта и имиграцията на Сингапур и Управлението на контролните пунктове също участват в здравните проверки.  В бъдеще такива ще се извършват и за пътниците, пристигащи в страната по море.

Досега от началото на 2024 година в Сингапур има 13 потвърдени случая на щама Clade 2 на маймунската шарка, която е по-малко опасна за хората от щамовете Clade 1 или Clade 1b.

По-рано генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус обяви ситуацията с маймунската шарка в Африка за епидемиологична извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.